HTM
Stúdió KÖNYVESBOLT KORNÉTÁS KIADÓ Ufómagazin
2019. 6. szám
Tél
2020. április 6. Hétfő
369351
2
Aktuális számunk
Hírek
Cikkek
Hírlevelek
Hírevél feliratkozás
Friss hírek
Könyvajánló
Hirdetési ajánlat
Linkgyűjtemény
Főszerkesztő
Impresszum
Adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató
Adatvédelmi nyilatkozat
Írjon nekünk
Előfizetés
Keresés
Újság archívum
2019.
1  2  3  4  5  6 
2018.
1  2  3  4  5  6 
2017.
1  2  3  4  5  6 
2016.
1  2  3  4  5  6 
2015.
1  2  3  4  5  6 
2014.
1  2  3  4  5  6 
2013.
1  2  3  4  5  6 
2012.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2011.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2010.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2009.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2008.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2007.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2006.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2005.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
2004.
1  2  3  4  5  6 
7  8  9  10  11  12 
Partnereink
KORNÉTÁS KIADÓ
Ufómagazin
Sóskúti Híradó
Zámori Hírek

Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület
2000 éves Sólyom - Tradicionális Íjász és Hagyományőrző Bolt Club Hotel
KÖNYVAJÁNLÓ
Könyvajánló  
 

Barna Béla – Pusztay Sándor: Alacsony-Tátra
Túrakalauz


Az Alacsony-Tátra Szlovákia középső részén elhelyezkedő hegyvonulat, amely a magyar turisták körében a nyári túraidőszakban, de különösen télen, a síelésre alkalmas hónapban, rendkívül népszerű.
A Túrakalauz sorozatban megjelenő, gazdagon illusztrált könyvben az Alacsony-Tátrát négy nagyobb regionális részre bontották a szerzők. A dél-nyugati részben Besztercebánya és környékének városait, hegyvidékeit (Stureci-hágó, Zólyom-hegy, Donowaly és a Garam-völgyének alsó része), a dél-keleti részben Brezno és környéke (Tale, Chopok-Gyömbér, az Ördöglakodalma-hágó, a Felső-Garam-völgye és a Király-hegy) kerül bemutatásra.
A harmadik regionális fejezetben az észak-nyugati csücsköt, Rózsa-hegy és környékét járjuk be az UNESCO-világörökségi Vlkolinec településével (Sidorova-hegy), míg a negyedik fejezet Liptószentmiklós és környékét (Deményfalvi-völgy, Szentiványi-völgy, Jasna, Aqualand Tatralandia, Fehér- és Fekete-Vág völgye) mutatja be.
A könyvet több száz fekete-fehér és színes fotó, térképrészlet illusztrálja. A Kornétás Kiadó szándéka szerint kellő eligazodást nyújt az Alacsony-Tátrába igyekvő magyar turisták ismereteinek bővítéséhez.
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Nagy Árpád: Igló és a Szlovák Paradicsom
Túrakalauz


Évről évre egyre több magyar turista keresi fel a hazánkhoz közeli Szlovák Paradicsomot, a Felvidék, ezen belül is a Szepesség egyik legszebb tájegységét. Az 1988-ban nemzeti parkká nyilvánított hegység a múlt század hetvenes éveitől kezdődően mindinkább önálló turistacélponttá vált. Elhelyezkedéséből adódóan napjainkban is sokan a tátrai kirándulás egyik alternatív célpontjaként ismerik, de egyre többen vagyunk, akik csak e lenyűgöző hegyvidék felfedezése céljából kelünk útra.
A kalauz fő célja a turistautak látnivalóinak bemutatása. A nemzeti park szurdokvölgyeit, vízeséseit, fennsíkjait bejáró turisták tartalmas kikapcsolódását segíteni elő naprakész ismeretekkel és a részletes túraleírásokkal. Az útvonalak számszerű adatait (távolság, szintidő) a legújabb mérések, valamint személyes tapasztalatok alapján állapítottuk meg, így még inkább tervezhetővé teszik a kitűzött túracélok teljesítését. A hegység általános ismertetésén túl a helyszíni tájékozódást segítő, napjaink elvárásainak megfelelő információk (szállás- és síelési lehetőségek, sífelvonók működése, címek, telefonszámok, szótárak) is a leendő kirándulók, turisták kényelmét szolgálják.
A könyv külön érdekessége, hogy a hegyvidék természeti látványosságai mellett bemutatja a Szepesség „fővárosának” Iglónak (Spisska Nova Ves) látnivalóit, amely rendkívül gazdag építészeti emlékeiben. Itt találjuk Szlovákia legmagasabb tornyú katolikus templomát, a XVIII. századból származó városháza épületét, az egykori vigadót és a Szlovák Paradicsom turisztikai központját.
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Nagy Árpád: Magas-Tátra
Túrakalauz


Az 1873. augusztus 10-én Ótátrafüreden megalakult Magyarországi Kárpátegyesület létrejötte óta a Tátra napjainkig a legközelebb áll minden honfitársunk szívéhez. Jelen kötet a Magas-Tátrát és a hozzá szervesen kapcsolódó hegységeket is meglehetős részletességgel ismerteti. A modern technikának köszönhetően a kalauz leírásaiban pontosítottuk a túraútvonalak táv és kalauzidő adatait, legfontosabb információkat, és a téli sportokra a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetve naprakészen kiegészítettük a sípályákra, és a felvonókra vonatkozó információkat.
Kornétás Kiadó, 3150 Ft


Pusztay Sándor: Tematikus utak Szlovákiában
Túrakalauz


A 70-es 80-as években sísportot kedvelő és művelő korosztály körében még aktívan élhet az emlék egy-egy csehszlovákiai téli utazásról, amikor kígyózó sorokban kellett a rozsdás liftekre várni, és az embermagasságú buckákon kellett leküzdeni magukat. Szerencsére ezek a spártai viszonyok már a múlthoz tartoznak, Szlovákia nagyobb síterepei simán felveszik a versenyt jó néhány tőlünk nyugatabbra fekvő alpesi sícentrummal. Az utóbbi években a nagyobb központok hatalmas modernizáción mentek át beleértve a szálláshelyeket, liftparkot, a pályakezelést és számos más, kapcsolódó szolgáltatást is. Az itteni árak még mindig kedvezőbbek, mint nyugati szomszédainknál, ez főként a szolgáltatásokban, az étel/ital árakban és a szálláshelyek áraiban testesül meg. A szlovákiai sí központok elsősorban jó ár/érték arányuk, illetve közelségük miatt lettek és lesznek egyre népszerűbbek. Az utóbbi időkben ráadásul némileg javult is a két ország közti infrastruktúra, és ha minden a terv szerint alakul, 2020-ra Budapestről már tejes egészében autópályán lesz elérhető a Magas-Tátra a Budapest – Miskolc – Kassa (Kosice) – Eperjes (Presov) – Poprád útvonalon. A síszezon a magasabb helyeken általában december elején indul, majd az időjárás függvényében néhol akár április közepéig eltarthat, bár ilyenkor már csak 1-2 pályaszakaszt nyitnak meg a közönségnek.
Az ország jelenleg közel 100 kisebb-nagyobb sítereppel büszkélkedhet, ezek közül a legnagyobbakat, illetve a magyar vendégek számára legérdekesebbeket gyűjtöttük ki:
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Szalontai Kriszta: Gyógynövények és tanösvények
Túrakalauz


Hazánk gyógynövénykincse
Házipatika a természetből
Kirándulásaink során nem csak a táj szépségeire csodálkozhatunk rá, hanem érdemes megismerkednünk azokkal a gyógyító hatású növényekkel is, melyek hazánkban könnyen fellelhetők, begyűjthetők. A legtöbb betegségre, panaszra találunk megoldást a természetben. Magyarország gyógynövénykincse olyan gazdag, hogy a növényeket tanulmányozva, hatásukat megismerve, házi patikát állíthatunk össze. A kisméretű növények és a hatalmasra nőtt fák egyaránt tartalmazhatnak gyógyító hatóanyagokat, melyek az egészség megőrzését vagy a gyógyulást segítik. Könyvünkben 35 tanösvényt és 70 féle gyógynövényt részletesen, évszakos bontásban mutatunk be. A szerző olyan helyekre kalauzolja el az olvasót, ahol a természetjárás során a kikapcsolódás és feltöltődés mellett a tanösvények bejárásával új ismeretekre tesz szert.
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Szalontai Kriszta: Kertpedagógia


A környezeti nevelés csak saját élményeken keresztül, tapasztalati úton valósítható meg hatékonyan. A szerzőt gyermekkora óta a természet világa foglalkoztatja. A lakásban gondozott növényei megfigyelése mellett a nagyszülők kertjében is gyűjtötte a tudásmorzsákat. Például egy életre meghatározó, felejthetetlen élménye a fóliasátorban nevelt paradicsom és paprika csodálatos illata. Felnőtt fejjel, több éves újságírói és szerkesztői munkásság után kertészmérnökként tért vissza a kertpedagógia területére, hogy a gyermekek és fiatalok oktatásának szentelje idejét, tapasztalatait, tudását. Az elméleti tudás mellett a gyermekek kertészkedése során tapasztalt ismeretek járultak hozzá a kertpedagógia könyvben olvasható, kikristályosodott, egyszerű ötletekhez, melyek családi körben és intézményes formában is könnyen megvalósíthatók.
Kornétás Kiadó, 3800 Ft


Luckerbauer Éva – Pusztay Sándor: Keletstájer túrakalauz
55 élménytúra

 

A túrák során bemutatott programok egyik érdekessége, hogy a legtöbb esetben az útvonal mentén található különböző üzletek ingyenes bemutatókon, kóstolókon fogadják az arra járókat.
A könyv külön fejezetet szentel az Alpannónia nemzetközi túraútnak, amely összeköti a Wechsel-hegység vidékét a magyar Írottkő vidékével, ezáltal feledhetetlen panorámás hegygerinceken haladva fedezhetjük fel a két ország határmenti tájait.
A régió adottságai, csodás kerékpárútjai és kellemes klímája a kerékpárosok számára is ideális. Hangulatos és könnyű, de a sportosabb és igényesebb utak is rendelkezésre állnak. Egyik nevezetes kerékpárútja a Rába-menti útvonal, de izgalmas szurdokon haladhatunk át a Feistritz-völgyi kerékpárúton. Kulináris manufaktúrák, tavak és kastélyok, kertek és kulturális nevezetességek túraútvonalai között válogathatunk.
A könyvben bemutatott „Ausztria kertje”, igen jól jellemzi a régió kulináris adottságait. Itt található Ausztria legnagyobb almatermelő vidéke, amelynek egyik különlegessége a „Hirschbirne” – őszi körte – Pöllauban, az alpesi ökörhús, a sajt, a füszernövények, a weizi hegyi bárány sok-sok zöldség és gyümölcstermelő gazdaság „finomságai” a kertekből frissen kerülnek feldolgozásra.
Számos termelőnél, kertésznél, manufaktúrában és mesterszakácsnál, a turisták személyesen nyerhetnek betekintést a kulisszák mögé és a kertekbe. Részt vehetnek pl. teabemutatón, kipróbálhatják az ecetkészítés tudományát vagy a mézeskalács szívek dekorálását. A kertek mentén kerekezve vagy gyalogtúrázva sok helyen betérhetnek egy finom kóstolóra vagy megcsodálhatják a szebbnél-szebb látványkerteket.
Az ötvenöt konkrét túrahelyet bemutató kötet jól illeszkedik a kiadó népszerű túrakalauz sorozatába, és várhatóan az olvasók körében nagy népszerűségre számíthat.
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Barna Béla: Grúzia és a Kaukázus
Túrakalauz

 

Válogatott földabrosz volt ez: a szubtrópusi tengerparttól az égbetörő hegycsúcsokig, a zöldellő alföldektől a szőlődombokon át a szépséges félsivatagi tájig mindent megkaptak a grúzok. De nem csak a természeti szépségekben dúskál az ország, ezt harmonikusan kiegészítik az ember építette kulturális javak: a hegytetőkön trónoló templomoktól az erdőkben megbújó gyönyörű kőkolostorokon át a modern tengerparti üvegpalotákig megannyi látnivaló várja a Grúziába látogató utast, sőt a Kaukázus eldugott aszfalt nélküli falvaiban levő fantasztikus kőtornyoktól Tbiliszi nyüzsgő milliós metropoliszának villódzó éjszakai életéig mindent, de mindent megtalálunk ezen a földdarabon.
Kornétás Kiadó, 3150 Ft


Dr. Farkas Sándor: „Nagy hegyeknek ormán” – Erdély peremén
Túrakalauz

 

A szerző – aki foglalkozását tekintve nyugalmazott sebész orvos – szenvedélyes természetjáróként több ezer kilométert gyalogolt hazánk és Európa túraösvényein. Külföldi útjai elsősorban a magas hegyekbe, így az Alpokba, a Magas-Tátrába, a Balkán hegységeibe és Erdélybe vezettek.
A kötetben beszámol azokról az útjairól, melyek során feljutott az Erdélyt övező valamennyi kétezer méternél magasabb hegység – szám szerint tizennyolc – legmagasabb csúcsára. A meglátogatott tájak egy része – így a Latorita-, Capatina-, Lotru-, Jézer-, Pápusa- és Leaota hegységek – a hazai turisták számára természeti szépségeik ellenére közel ismeretlenek, és magyar nyelvű dokumentum alig található róluk. A kötet elolvasásával sok hasznos ismeret és a szerző által megélt, megszerzett hasznosítható tapasztalat kerülhet birtokunkba.
Kornétás Kiadó, 3000 Ft


Nagy Árpád: Magas-Tátra
Túrakalauz (bővített)

 

A Magas-Tátra igen népszerű a magyar turisták körében. A világ legkisebb magashegyéről a kötetben a fő hangsúly a túrákon, a túraútvonalak helyszínein és célpontjain van. A túraútvonalak számszerű adatait (távolság, szintidő), a legújabb mérések alapján adja meg a szerző, így azok előre tervezhetővé teszik a kitűzött túracélok teljesítését. A könyv naprakész információkat ad a felvonókról, a szálláshelyekről, miközben a földrajzi nevekkel kapcsolatban egy kis szótárt is tartalmaz. A könyvet térképmetszetek és színes képek teszik szemléletessé.
Kornétás Kiadó, 3300 Ft


A kötetek megvásárolhatók, illetve megrendelhetők a Stúdió könyvesboltban
1138 Budapest, Népfürdő u. 15/d., Tel.: 359-64-61, 359-1964
e-mail: megrendeles@studio-pe.hu

 
     
  oldal teteje  
     
Cím: 1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D.
Telefon/Fax: 359-1964
Szerkesztőség: Tel./Fax: 789-7149, 239-0146
2012 © HTM
Minden Jog Fenntartva!
4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu